fbpx

Ismertető a skót lógófülű macskáról

skót lógófülű

skót lógófülű nőstény cica
Best Paradise I*PrintSessa of MiciCat Dolls Skót lógófülű cica

A skót lógófülű cicák története

1961-ben egy skót pásztor, William Ross kiszúrt a szomszédos pajtában egy fehér kiscicát, amely különbözött alomtársaitól. A kölyök füle előrehajlott, nem úgy nézett ki, mint a normális macskák álló füle. Kicsivel később ez a cica, “Susie” megszülte első kölykeit, amelyek közül az egyik fehér nőstény macskát William és felesége, Mary magukhoz vettek, és elnevezték “Snooks”-nak. Neki is ugyanolyan előre hajló füle volt, mint anyjának. Snooks első almában született egy fehér hím kölyök, lógó füllel. “Snowball” lett az első regisztrált skót lógófülű macska.

Génmutáció

A lógófület egy domináns módon öröklődő allél okozza a fül porcának módosítása által. Tehát egy porcmutációról beszélünk. A tenyésztésüknél az egyik fő cél, hogy minél szebb és jobb minőségű lógófülű kiscicák legyenek az almokban. Egy felelősségteljes tenyésztő pontosan tudja, hogy milyen szempontokat kell néznie a fajtával kapcsolatban, hogy a mutáció csak a fülekre legyen érvényes és más területeket ne befolyásoljon.

A skót lógófülű Megjelenése

 
Skót lógófülű colorpoint macska
Tesoro Bliss Yasmina of MiciCat Dolls

A skót lógófülű közepes nagyságú, izmos, közepesen nehéz csontozatú macska. Törzse kerekded, lábai hossza rövid és közepes között változhat, arányosan a testhez képest. Mancsai kerekek. Farka közepesen hosszú, és nem szabad hogy bármilyen rendellenesség (csomó, görcs, kunkor) látszódjon rajta. Nem szabad továbbá, hogy’ a farok rövidebb legyen a normálisnál, vagy bármi merevség jele mutatkozzon.

Küllemi szempontból felmerül egy nagyon fontos kérdés, a fülek minősége. A minőséget az határozza meg, hogy a fülek mennyire lapulnak a fejre, hányszor törnek. A tenyésztő nagyobb biztonsággal számíthat jó fülminőségű utódokra, ha a lógófülű egyed fülei jó minőségűek, nem emelkedettek, vagy félig hajlottak, ebben az esetben az állófülű partner valószínűleg rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal (kicsi fül, vékony fülporc), ami a megfelelő lógófülű utódok létrehozásához szükséges.

Bunda és szín

A skót lógófülű kettős bundája nagyon vastag és tömött, tapintásra lágy és rugalmas. Fontos, hogy szőre kissé elálljon testétől – a testhez simuló szőrzetet a kiállításon nem fogadják el. A hosszú szőrű egyedeknél a szőr félhosszú, kívánatos, hogy selymes, de semmiképpen ne gyapjas legyen. A gallérnak jól fejlettnek kell lennie, s kívánatos hogy az oldalon lévő szőr hosszabb legyen, mint a test többi részén. A szőrzet szinte bármilyen színű, mintázatú és ezek kombinációja lehet, hasonlóan azokhoz az árnyalatokhoz, amelyek az amerikai és brit rövid szőrűeknél előfordulnak.

Jelleme

A skót lógófülűek jellemzően csendesek, nyugodtak, kiegyensúlyozottak, társaságkedvelők (imádják az ember közelségét) és rendkívül intelligensek. Élvezik a játékot éppúgy, mint az órákig tartó alvást egy karosszékben. Alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a legkülönfélébb családi környezetben (kutyákkal és gyermekekkel) is jól érzik magukat. Megfelelő tenyésztői szocializálással igazi kis “kutyamacskát” lehet belőlük nevelni, aki imád a gazdi nyomában járni, majd megpihenni az ölében vagy a mellkasán.

Egészség

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. A Skót lógófülű cicák, nem betegesebbek, mint bármelyik másik fajta. A fajta igényeinek megfelelő gondozása, ápolása és tenyésztése mellett a Skót lógófülű macska 15 évig is élhet. A genetikai betegségek esélyének minimalizálása érdekében fontos, hogy megfelelő, elhivatott és szakmailag felkészült tenyésztőtől válaszunk magunknak társat!

Forrás: Internet/macskafajtak.hu

Skót állófülű hosszúszőrű cicusok