fbpx

Korai ivartalanítás

Korai ivartalanítás

A korai ivartalanítás nem újkeletű dolog, hiszen az Amerikai Egyesült államokban már nagyjából 70 éve bevett gyakorlat. Ennek ellenére hazánkban nem még nem örvend túl nagy népszerűségnek, és sajnos az sem, aki ezt javasolja. Nézzük, mit kell tudni a korai ivartalanításról.

korai ivartalanítás brit rövidszőrű

Nem ismertek a korai ivartalanítás hosszútávú mellékhatásai?

Azok, aki azt hirdetik, hogy várjuk meg, amíg a macska betölti a 7-9 hónapos kort, vagy esetleg az első szülését, azok mind azzal védekeznek, hogy ez egy újkeletű dolog és nem ismertek a hosszútávú mellékhatások. Ők azt mondják, hogy a macska megreked a fejlődésben, a húgycső nem fejlődik ki rendesen, húgyúti problémák lépnek fel, csökken a cica aktivitása és ez elhízást eredményez.

Szeretném első körben leszögezni, hogy nőstény macskánál nem kell megvárni az első alom kiscica születését. Ez egy tévhit! Városi legenda, hogy jót tesz a nőstény macskának. Nemhogy az első almot, de még az első tüzelést sem érdemes megvárni az ivartalanítással, mert számos előnye van a korai ivartalanításnak. Ha ivarérett kor előtt ivartalanítjuk háziállatunkat, akkor nem „nem kapcsol be az agyukban” az ivarzó program és semleges neműek lesznek. Nem szoknak rá a jelölésre, a territoriális domináns viselkedésre, stb. Sokkal nyugodtabb szellemiségben fognak felnőni ezek a kis kedvencek.

A korai ivartalanítást mindezen szempontok figyelembevételével kellett tehát kivizsgálni. A The Winn Feline Foundation és az American Veterinary Medical Association (továbbiakban: AVMA) támogatásával a Floridai Egyetem adott ki tanulmányt a korai ivartalanítással kapcsolatban. A szigorúan ellenőrzött, átfogó vizsgálat azt a következtetést vonta le, hogy az állat ivartalanítása a ivarérettség előtt nem von maga után negatív mellékhatást. Éppen ellenkezőleg, a kutatás kimutatta, hogy a korai ivartalanítást követően az állatok gyorsabban épülnek fel a beavatkozás után. (Természetesen évtizedekkel ezelőtt, míg az altatásra nem álltak rendelkezésre a mai modern eszközök, az állatok fejlettsége csökkenthette a kockázatot, de manapság ez már nem jelenthet kifogást.)

Az egyetem a kutatás során 7 hetestől 12 hónapos korig vizsgálta az állatok ivartalanítását, és megállapította, hogy a 7 hetes állat ugyanúgy reagált, mint a 12 hónapos. A kutatás további megállapításai:

– az állat növekedése meghosszabbodik, ezáltal nagyobbra nőhet;

– a húgyutak fejlődésének megfigyelése során arra jutottak, hogy az nem mutat semmilyen különbséget a korai ivartalanításon átesett állatok és ivarérettség elérése után ivartalanított állatok esetében. A vizsgálat során folyamatosan mérték a húgycsövek átmérőjét a hím állatoknál, és nem mértek különbséget.

– általános tévhittel ellentétben az ivartalanított állatok aktivitása megegyezett az ivaros társaikéval;

– a nőstények ivartalanítása segíthet megelőzni a húgyúti fertőzések és az emlőrák kialakulását;

– a hímek esetén az ivartalanítás csökkenti a hererák és a prosztata-megnagyobbodás kockázatát, valamint az ezekből eredő betegségeket;

– a kedvenc tulajdonosok szemszögéből vizsgálva az ivartalanított házi kedvencek sokkal jobb társak, kevésbé agresszívek és sokkal szeretetteljesebbek.” – Forrás: MirumKitty

ivartalan kölyök macska
Elnur/shutterstock.com

Az ilyen fiatalon operált állatok és a később műtöttek között a közhiedelemmel ellentétben nagyon kevés és klinikai értelemben jelentéktelen különbség van. A játékosság tartósabb, a csontok pedig tovább növekednek. Ez utóbbi következménye, hogy különösen a csövescsontok, vagyis a végtagok csontjai némileg hosszabbra nőnek, ezért az ivarérés előtt ivartalanított állatok egy kicsit nagyobbak lesznek. Ennek azonban semmilyen káros hatása sincs az állatok szervezetére.

Ma már több független, nagyszámú egyeden végzett tudományos vizsgálat is egybehangzóan igazolja, hogy az ivarérés előtti ivartalanításon átesett egyedek csontozata és izületei ugyanolyan egészségesek, mint a később ivartalanított testvéreiké és semmilyen csont- vagy izületi betegség nem gyakoribb náluk, vagyis nem léteznek olyan kórképek, mint a “korán ivartalanított állatok csonttörése”, vagy más hasonló. A szuka kutyák esetében ma még vitatott, hogy a 3 hónapos kor alatti ivartalanítás járhat-e gyakoribb vagy súlyosabb inkontinenciával, de jelentős különbségről aligha beszélhetünk és az biztos, hogy a 3 hónapos kor után ivartalanított macskákban nem jelentkezik gyakrabban inkontinencia, mint a később ivartalanítottakban. 

Ebben az életkorban a műtét valóban könnyebb és gyorsabban végrehajtható, mint a felnőtt állatokon. Az ilyen fiatal kölykök altatása ugyan speciális ismereteket és felszerelést igényel, (valószínű, hogy ez az oka annak, hogy Magyarországon nem minden orvos vállalja be ezeket a műtéteket.) De az tény, hogy a sebgyógyulás rapid, a műtéti komplikációk esélye pedig egészen minimális. Ezek a kölykök néhány órával a műtét után ugyanúgy játszanak, mint előtte.

Itthon mégis sokan gondolják, hogy barbárság ilyen fiatal állatokat operálni, mert nincsenek tudatában annak, hogy milyen könnyen viselik el a beavatkozást, szemben az idősebb állatokkal. Ezért téves aggály az, hogy “embertelenség bébiket műteni”, a valóság ennek pont a fordítottját mutatja: embertelenség nem vagy csak későn operálni!

Egészségvédelmi szempont

Azt nálunk is sokan tudják már, hogy ez a műtét alapvetően fontos egészségvédelmi és állatvédelmi szempontból egyaránt, de még a szakemberek is sokféleképpen nyilatkoznak, amikor a leginkább ajánlott időpontról van szó. Ennek aztán az a következménye, hogy a műtét sokszor elmarad vagy akkor lesz elvégezve, amikor az állat már bőven ivarérett, esetleg  megbetegedett, vagy pl; viselkedészavar alakult ki a kandúrokban, vagy méhgyulladás, illetve emlődaganat jelent meg a nőstény macskákban.

Még egyszer: Tévhit, hogy a nőstény macskáknak egyszer meg kell elleniük és elavult nézetnek számít az is, hogy egyszer tüzelniük kell az ivartalanítás előtt!

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták meg a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát. Így a szőrzet és a csontozat fejlődését, a viselkedési rendellenességek kialakulását, nőstényekben az inkontinencia, kandúrokban az alsó húgyúti betegség előfordulását, valamint az ivartalanítással megelőzhető problémák (pl. agresszió, jelölés, here-, prosztata-, méh- és tejmirigy-gyulladás és daganatok) előfordulását is és ezek alapján állapították meg azt, hogy mind a nőivarú, mind pedig a hímivarú állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak. 

Ott viszont, ahol ezt soha nem vizsgálták, gyakran légből kapott tévhitek a közkeletűek, ami azért is káros, mert miattuk kevesebb állat és rossz időpontban lesz megoperálva.

Mit ajánl a MiciCat Dolls Cattery?

Mi kifejezetten inkább a korai ivartalanítás párti vagyunk. Legjobb időpontnak az ivarzás előtti ivartalanítást tartjuk. 
Sok kellemetlen szokást meglehet vele előzni és újabb kutatások azt bizonyítják, hogy semmi negatív dologgal nem jár, sőt sokkal jobban tud egy fiatalabb cicus  regenerálódni, mint mondjuk később.

Külföldön pl. már nagyon sok tenyésztő végezteti el a kölykök eladása előtt az operációt, ugyanis nagyságrendekkel drágábbak a tenyészthető kölykök, mint a kedvtelésből tarthatóak, így a tenyésztő vagy az alomban ivartalaníttat vagy pedig ivartalanítási záradékot épít bele az adásvételi szerződésbe. 

A menhelyek szintén tömegesen ivartalanítják az ilyen fiatal állatokat, mielőtt kihelyezik őket az örökbefogadókhoz. És itt ugye a korai megjelölés nem az ivarérés előtti ivartalanítást jelenti, hanem a közvetlenül a választás után elvégzett operációt… 

ivartalanítás nélküli túlszaporulat

Az összes ivartalanítással megelőzhető betegség szempontjából ajánlható a korai ivartalanítás, aminek létjogosultsága lenne Magyarországon is, hiszen kevesebb kockázattal jár és biztosabban megelőzi a nemkívánatos szaporulatot, mint a később végzett beavatkozások!

Forrás: menhely.eu | allatmenhely.equus.hu