fbpx

Honnan vegyünk macskát

7 tipp, hogy honnan vegyünk macskát

Bármennyire is egyszerűnek tűnhet cicát venni, sajnos akadhatnak nehézségek, amiket megfelelő tájékozódással és odafigyeléssel elkerülhetünk. Az alábbiakban felsorolunk 7 tippet, hogy honnan vegyünk macs

kát, valamint mire figyeljünk a vásárláskor.

1. NE az apróhirdetős oldalakon keresgélj!

Tudom, ez az egyik legegyszerűbb módja a cicakeresésnek. Beírjuk a böngészőbe a webcímet, vagy megnyitjuk kedvenc apróhirdetős weboldalunk applikációját és bepötyögjük a keresőbe, hogy „brit rövidszőrű” vagy „skót lógófülű kiscica”. De az egyszerű út szinte sosem a könnyebb út. Fontos, hogy tudjuk, honnan vegyünk macskát. Ezeken a platformokon többnyire szaporítók vannak jelen!

A szaporítók bizonytalan helyről, törzskönyv, számla, szerződés és egészségügyi garancia nélkül adják a macskákat. Ezért nem is lehet őket később felelősségre vonni, ha esetleg valamilyen egészségügyi probléma előjön a kiscicánál.

2. Használd az internetes keresőket!

Honnan vegyünk macskát?

Gyakran mondják, hogy a Google a barátunk. Ez ebben a helyzetben is fokozottan igaz, hiszen a komolyabb tenyésztők mind jelen vannak az interneten saját weboldallal, ahol a látogatót megfelelő információkkal látják el. Érdemes azonban megnézni, hogy mennyire informatív, jól felépített egy weboldal, mert ingyenes eszközökkel egy szaporító is gyorsan összedobhat egy gyengébb minőségű weblapot. Legyünk gyanakvóak és elővigyázatosak!

3. Közösségi médiában jelenlét

A tenyésztőknek jó esetben van valamilyen közösségi média platformján oldaluk, csoportjuk, esetleg profiljuk. Ezeket érdemes lecsekkolni és megnézni a megosztásokat. Nagyon sok mindent elárulnak a képek és posztok arról, hogy egy tenyésztő hogy áll a cicáihoz és az ügyfelekhez. Igen, nagyon fontos az ügyfélkezelés, hiszen a gazdikat (ha igénylik) támogatni kell a cica megvásárlása után is. Az elsőcicás gazdiknál gyakran merülnek fel kérdések, a macska tartását és nevelését illetően. Az oldalaknál nézzük meg az értékeléseket és a véleményeket! 

4. Milyen egyesületben tenyészt?

Kérdezzünk rá a tenyésztőnél, hogy melyik egyesület tagja. Ha nem konkrét, nem ad egyenes választ, akkor bizony szaporítóval van dolgunk! Az egyesületek weboldalán szokott lenni egy lista a regisztrált tenyésztőkről. Ezt átböngészve könnyen megtudhatjuk, hogy a kiszemelt tenyésztő hivatalosan regisztrált tevékenységet folytat-e, avagy sem. Ha esetleg nem találjuk a listán, az lehet akár GDPR szabály miatt is, mivel kell a hozzájárulás az adatok feltüntetéséhez. Ilyen esetben érdemes írni egy email-t az egyesület vezetőségének és náluk rákérdezni, hogy mi a helyzet az XY tenyészettel.

5. Kapcsolatfelvétel és személyes találkozó

Ha az előbbi pontoknak megfelelő tenyésztőt sikerült találnunk és felvettük vele a kapcsolatot, ne sajnáljuk az időt akár egy személyes találkozóra sem. Ha időnk engedi, érdemes egyeztetni a tenyésztővel egy látogatást, ahol személyesen győződhetünk meg arról, hogy a cicák jól vannak tartva és megvan mindenük, ami a testi-lelki fejlődéshez szükséges. Lehet egy regisztrál tenyészet az interneten akár milyen „csilivili”, ha a cicákat egy koszos lyukban tartják, akkor bizony semmivel sem jobbak, mint egy szaporító! Ezért is fontos, hogy tudjuk, honnan vegyünk macskát.

6. Tesztek, törzskönyv, felmenők

Nyugodtan kérdezzünk rá, hogy a kiscicák, felmenők milyen tesztekkel rendelkeznek. Egyes fajtáknál specifikus tesztek vannak, melyek nélkül nem is tenyészthetőek. Kérjünk képeket az anya- és apacicáról, valamint nyugodtan rákérdezhetünk, hogy az előző almokból vannak-e képek a kiscicákról. Ebből az is kiderülhet, hogy mennyire hozzák az adott fajta standardják, így eldönthetjük, hogy megfelelő lesz-e nekünk az adott párosításból született kölyök. Egy hivatalos, regisztrált tenyésztő minden esetben törzskönyvvel igazolja a kiscicák származását. Ennek hiánya óriás red flag! Ha nincs törzskönyv, akkor nem tenyésztővel van dolgot. Ne hidd el azt a kamut, hogy törzskönyv nélkül olcsóbb a cica!

Kék Skót lógófülű macska

7. Oltási program

Csak olyan kiscicát vásárolj meg, ami már elmúlt 12 hetes! Ebben a korban már biztonságosan elválasztható az anyjától és a testvéreitől is. Ennyi idősen már elkezdett oltási programmal kell rendelkeznie, melyet az oltási kiskönyvvel kell igazolnia az eladónak. 12-13 hetes korára a kiscicának meg kell kapnia az első és második kombinált oltását, valamint fel kell legyen tüntetve a kiskönyvben a rendszeres külső-belső parazita elleni védelem és a microchip száma is.

Macskák oltási programja:

  • 8-9 hetes kor: Kombinált oltás (egészséges macskák immunizálására szolgáló attenuált vakcina a macskák fertőző bélgyulladása (panleukopenia), fertőző rhinotracheitise és calicivírusok okozta náthája ellen.)
  • 12 hetes kor: Kombinált ismétlő oltás
  • 16 hetes kor: Kombinált oltás ismétlése
  • 1 éves kor felett évente: Kombinált oltás

Mindezek ellenére a gazdinak minden esetben fel kell készülnie és el kell fogadnia, hogy élőlényt vásárol, így sajnos bármilyen betegség előfordulhat bármikor. A hivatalos tenyésztő sem mindenható, bármikor becsúszhat egy-egy porszem a gépezetbe, ami a legfontosabb az ilyen esetekben a kommunikáció. Mindkét fél részéről. Ha odafigyelünk a fenti pontokra és sikerül egy lelkiismeretes tenyésztő mellett letenni a voksunkat, akkor vásárolhatunk egy jó fej kiscicát, aki bearanyozza a napjainkat.