fbpx
brit rövidszőrű kiscica érkezésére

Első kiscicánk érkezésére készülünk

Hogyan készüljünk fel az első kiscicánk érkezésére?

brit rövidszőrű kiscica

Hogyan készüljünk első kiscicánk érkezésére, ha már alaposan körbejártuk a témát, hogy milyen cicát szeretnénk vásárolni és az is megvan, hogy melyik tenyésztőt találtuk a legalkalmasabbnak, hiszen legfőképpen rajta múlik, hogy mennyire lesz szocializált a cicus, le kell foglalnunk a kismacskát. A tenyésztő tájékoztat a vásárlási feltételekről és a szerződés tartalmáról. Ha hobbi célra vásároljuk a cicát, akkor ivartalanítási kötelezettséget kell vállalnia a leendő tulajdonosnak. Amennyiben elfogadjuk a tenyésztő feltételeit, nincs más hátra, mint a kiválasztott macskát le kell foglalózni. Ezután következik életünk egyik leghosszabb kb. két hónapja, meg kell várnunk, amíg a cicus eléri a 12-14 hetes kort, ekkorra már biztonságosan elválasztható a kiscica az anyukájától és a kötelező oltások egy része is beadásra került.

Van időnk felkészülni

MiciCat Dolls tenyésztő

Ebben a közel két hónapban alkalmunk lesz megfelelően felkészülni a kiscicánk érkezésére. Sok segítséget kaphatunk a tenyésztőtől a megfelelő felszerelés kiválasztásában és beszerzésében. A MiciCat Dolls vásárlói folyamatos mentorálásban részesülnek, de ez nyilván függ a gazdi igényeitől is. Ezen kívül rendkívül sok csoport van a Facebook közösségi oldalon, ahol a cicatulajdonosok megoszthatják egymással a tapasztalataikat, praktikáikat. A mi csoportunkban már egy igen jó közösség alakult ki, ahol pillanatok alatt választ kaphatnak a gazdik/gazdijelöltek a felmerülő kérdéseikre. Ide kattintva tudsz jelentkezni a csoportba!

Egy felkészült tenyésztő naprakész információkkal tud szolgálni azt illetően, hogy mit és hol vásároljunk meg a kiscicánk érkezésére. Nagyon fontos, hogy megfelelően felkészítsük a lakást a kiscica érkezésére.

Tedd biztonságossá a lakást

készüljünk első kiscicánk érkezéséreTudnunk kell, hogy a macska, ha új helyre érkezik, nem úgy viselkedik, mint egy kiskutya. A kutyának a falkaszellem ösztöne azt súgja, hogy maradjon az új gazdival, az egyetlen olyan biztos ponttal, amihez ragaszkodni tud egy új terültre érkezéskor. Ezzel szemben a macskában sokkal nagyobb az önállóság. Hagyjuk, hogy felfedezze az új környezetet. Teremtsünk neki nyugodt és biztonságos légkört. Ne zavarjuk a felfedezésben, különben bizalmatlan lesz és ez megmérgezheti az új családjával a kapcsolatát. Éppen ezért készüljünk fel és próbáljuk macskabiztossá tenni a lakásunkat. Tömködjük be az olyan lukakat, amik a gazdi számára elérhetetlen helyre vezetnek, a szekrények és falak közötti réseket tegyük elérhetetlenné. Alakítsunk ki neki búvóhelyet. Először csak egy szobába engedjük be, hogy ne legyen túl nagy a felfedezendő terület és gyakran tartózkodjunk ott mi is, hogy megszokjon minket. Érvényesüljön a fokozatosság elve, főleg, ha más háziállat is van a lakásban!
A törékeny holmikat érdemes elpakolni, mert egy kiscica bizony körülnéz az asztalon, a kíváncsibb természetű példányok még a szekrények és a hűtő tetejére is felmászhatnak. Szedjük le az asztalterítőt, rejtsük el az elektromos vezetékeket, ellenőrizzük az ablakokat és az ajtókat. A macskák számára mérgező növényektől meg kell szabadulni!

Kényelem és biztonság

A cica kényelme érdekében érdemes beszerezni egy jó minőségű macskabútort, amin stresszmentesen pihenhet akár a nap nagyobb részében is. Nagyon sok fajta macskabútor létezik, érdemes elolvasni a webshopokban található értékeléseket, mert némelyik elég rossz konstrukció. Mindenképpen olyat válasszunk, ami rendelkezik kaparószlop résszel, mert ha arra szoktatjuk a cicót, akkor sok bosszankodástól kímélhetjük meg magunkat, ugyanis nem a családi kanapén fogják majd élesíteni a karmaikat, hanem a kaparófán.
Válasszunk kerámia vagy rozsdamentes acél etető és itató tálakat. A rozsdamentes tálak könnyebbek, így mobilisabbak a kerámia változatoknál. A kerámia tálakat viszont a súlyuk miatt nehezebben lökik arrébb, így kisebb az esélye, hogy kilöttyen a víz vagy kiborul a kaja.

Hova pottyantson a cica?

Nagyon fontos az alom és az alomtálca kérdése is. A MiciCat Dolls kennel azt javasolja, hogy a “balesetek” elkerülése érdekében mindenképpen olyan alommal kezdjünk a beszoktatás idején, amilyet a kiscica már megszokott. Ráérünk később kísérletezni, hiszen rengeteg féle és fajta alom van, nem mindenkinek és nem minden macskának jön be ugyanaz az alom. Alomtálcából első körben érdemes akár többet is letenni, főleg ha nagy a lakás, hogy biztosan megtalálja valamelyiket a kiscica. Alomtálcák tekintetében is csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt. Az egyszerű nyitott tálcáktól kezdve a nyitható zárt alomtálcákon keresztül az automatikusan tisztuló berendezésekig mindent megtalálhatunk.

Az vagy, amit megeszel

Mi a MiciCat Dolls-nál nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a minőségi táplálékkal történő etetés. A gyenge minőségű eledelek úgy suhannak át a cicán, mint Han Solo az Ezeréves Sólyommal a Kessel úton – nagyon gyorsan! A tenyésztők általában adnak “kezdő csomagot” a kölyökkel, aminek a része a táplálék is, amihez eddig szokott a kiscica. Mivel csak rövid időre elegendő eledel kerül a csomagba, így érdemes abból a tápból nagyobb kiszerelésben beszerezni. A beszoktatási idő alatt ne akarjunk tápot váltani, mert megzavarhatja a kiscica étkezési szokásait. Később is csak fokozatosan álljunk át más eledelre, keverve a régit az újjal, hogy ne viselje meg kedvencünk emésztését.
Mindenki másfajta tápra esküszik. A MiciCat Dolls kennel azt javasolja, hogy az elsődleges eledel egy prémium minőségű száraztáp legyen, mert ezek koncentráltan tartalmazzák a megfelelő mennyiségű tápanyagot és a fogaknak is jót tesznek, lassíthatják a fogkőképződést.

Játékok és egyéb kiegészítők

A macska alapvetően egy ragadozó állat, ezért nagyon fontos, hogy rengeteget játsszunk vele! Mentálisan és fizikálisan is szüksége van az emberrel közös “játszós időkre”. Elmélyíti a kapcsolatunkat az állattal, fenntarthatjuk vele vele a ragadozó ösztönt, a macska prédaként tekint a bot végén lengedező fancy kis bojtocskára. A fizikai állapotra is jó hatással van, nem lustul és hízik el az állat, sőt, még a “rosszalkodásra” sem lesz annyi energiája. 

cat, flying cat, to play-1680873.jpg

Szinte felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi egyéb kiegészítőt szerezhetünk be magunknak és kedvencünknek. Legfontosabbak talán a féreghajtó készítmények, különféle vitaminok és táplálékkiegészítők, fül- és szemápoló készítmények, szőroldó paszták. Érdemes vásárolni a szőrtípusnak megfelelő fésűt és kefét, fekhelyet, valamint hasznos lehet a macskariasztó permet is, ha a lakás bizonyos pontjaitól távol akarjuk tartani az új szőrös kis lakót.