fbpx

5 hasznos kiegészítő macskatartáshoz

5 hasznos kiegészítő macskatartáshoz

Az alábbi cikkben 5 hasznos kiegészítőt ajánlunk a macskatartóknak, akik arra törekednek, hogy kedvencük és saját életüket is megkönnyítve komfortot és biztonságérzetet teremtsenek cicáiknak.

Hova pottyantson a cica?

Az nyilván teljesen világos mindenkinek, hogy a benti macskatartáshoz hozzátartozik az ürítés szakszerű elhelyezése, ennek egyik legfontosabb kelléke az alomtálca. Ha nem akarjuk, hogy otthonunk háborús övezetté váljon, ami teli van taposóaknákkal, akkor bizony be kell szereznünk egy cicavécét. Nem számoltam még össze pontosan, de közel egymillió fajta macskavécét lehet kapni az állattartással foglalkozó különböző áruházakban és webshopokban. A tapasztalatlan gazdiknak itt is meg kell fizetniük a tanulópénzt, hiszen nem minden macskatovalett látja el maradéktalanul a funkcióját, mármint, ha a gazdi szemszögéből nézzük a dolgot.

Milyen egy benti macskatartáshoz ideális cicavécé? 

  1. Nem repülnek ki belőle a kakis alomdarabkák és az aprószenű alomdarabok.
  2. Valamennyire próbálja meggátolni, esetleg megszűrni a szagok terjedését.
  3. Kényelmesen elfér benne a macskánk.
  4. Legyen könnyen tisztítható.
  5. Esztétikusan nézzen ki, próbáljon valamelyest beilleszkedni a lakás többi bútora közé.
milyen macska wc-t vegyek macskatartáshoz
Forrás: Zooplus.hu

A legegyszerűbb alomtálcától az öntisztító macskatoalettig minden megtalálható a piacon. CSak rajtunk múlik, hogy milyet szeretnénk és mennyit áldozunk rá. Amit én ajánlok, az a zárt cicavécé, ugyanis ezek elég magas peremmel és kvázi zárt oldalfallal rendelkeznek, amivel megakadályozzák az alomszemek szétszóródását a lakásban. Némelyik macska olyan odaadással kaparja el a termését, mintha díjat osztanának érte. Szóval, szerintem ez egy rendkívül fontos fícsör. 

Továbbá ezeknek a zárt alomtálcáknak a tetején találunk egy kis tartót, amibe szénszűrőt tehetünk, ezzel is gátolva a nem kívánt szagok terjedését. Többféle méretben és formában árulják a zárható macskavécéket, mindenképpen olyan méretet válasszunk, amiben a cicánk állva elfér. Ez fontos, mert így kényelmesebben tudja végezni a dolgát, nekünk meg nem kell majd takarítani a festékcsíkokat, amiket kakilás után húz a farkával. A Brit rövidszőrű és a Skót lógófülű macska a testesebb kategóriába tartozik, így nekik válasszunk nagyobb alomboxokat.

Milyen macskabútort válasszak?

Cicavásárláskor mindenképpen érdemes beszerezni legalább egy jó minőségű macskabútort is, ami többféle igényt is kielégíthet és rendkívül fontos kiegészítő a benti macskatartáshoz. A macskabútoron általában van egy vagy több jó nagy kaparófelület, ahol a cicánk kedvére élesítheti körmeit. Ha jobban belegondolunk, akkor inkább itt élesítse karmait, mint a barokk Chesterfield bőr ülőgarnitúrán. Valahogy nem áll jól a bőrnek a karmolásnyim, meg aztán a szizálkötél sokkal jobban bírja az igénybevételt. 

prémium jó minőségű macskabútor
Forrás: Drapaki.hu

Próbáljunk olyan macskabútort választani, ami stabil, nem dönti fel az első fuvallat. A macskánk tuti kibírná röhögés nélkül, ha egy megfelelően előkészített leszúrt Rittberger-ugrás után úgy dől össze alatta az emeletes bútor, mint egy kártyavár a lágyan lengedező tavaszi szélben.

Legyen a macskabútoron olyan felület, ahol a cicánk el tud bújni és a stresszesebb napokon oda félre tud vonulni. Nem árt, ha ezeknek a búvóhelyeknek és ágyaknak levehető a huzatuk. Ez nagyban megkönnyíti a tisztántartásukat, adott esetben, ha évek múltán elkopnak, ahelyett, hogy új bútort vennénk, csak huzatot kell csináltatnunk vagy vásárolnunk. A Skót lógófülű és a Brit rövidszőrű egyaránt szeret visszavonulni és a magasból szemlélni birodalmukat. Ha ilyen fajtánk van, akkor jó eséllyel sokszor fogjuk látni őket a macskabútoron, amint lakás kémlelik.

Milyen fésűt és kefét válasszak a szőrzetápoláshoz?

Ha a macskatartáshoz gyűjtünk kiegészítőket, akkor nem feledkezhetünk meg a szőrzetápoló eszközökről. Egyes macskafajták szőrzete napi ápolást igényel, míg más fajtáknak elég, ha hetente átfésüljük a bundájukat. így erősen ajánlott beszerezni a macskánk szőrének megfelelő fésút, illetve kefét.

furminttor szőrápolás macskának
Forrás: Zooplus.hu

Többféle típusból választhatjuk ki a cicánk szőrzetéhez legjobban passzolót. Létezik sörtés kefe, drótkefe, simító kefe, sűrű fogú fésű, gumikefe és ezek mindenféle variációja a négyzetre emelve.

Ezek közül a sörtés kefe a legtöbb szőrtípus ápolására alkalmas, de mindenképpen úgy válasszunk, hogy a macska szőrhosszát és erősségét is figyelembe vesszük. Minél hosszabb a cicánk szőre, annál hosszabb és ritkább sörtéjű kefét válasszunk, ha durvább szőrű a macskánk, akkor használjunk kemény sörtéjű kefét. A drótkefék a hosszú és félhosszú szőrű cicák számára előnyösek. A gubancok és csomók eltávolításakor jó barátunk lehet a simító kefe, míg a gumikefék a cica kényeztetésében is segítségünkre vannak. Gyengéden masszírozva a bőrt eltávolítják a kihullott szőrfelesleget.

A kefélés egy tipikusan olyan dolog, amit nem szabad türelmetlenül csinálni. Közben legyünk gyengédek és törekedjünk arra, hogy mindkét fél számára kellemes élmény legyen. A Brit rövidszőrű és a Skót lógófülű szőrzete nem igényel extra törődést, bőven elég lenne hetente átfésülni a bundájukat. Azonban a gyakori keféléssel és fésüléssel elérhetjük, hogy a cica megszokja és rutinná váljon, közben élvezze is a szőrápolással töltött időt. A gyakori keféléssel nem csak a bizalmat mélyíthetjük de a nagyobb gubancok és szőrcsomók kialakulását is megakadályozhatjuk.

Milyen itató- és etetőtálat válasszak?

Fontos, hogy cicánk előtt mindig legyen friss víz. Ezért akár a lakás több pontján is érdemes elhelyezni itatótálakat. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha vásárlás előtt átgondolunk néhány fontos szempontot. A macskánk méretéhez válasszunk tálkát, kölyökmacskának ne vegyünk 10 literes fazék méretű etetőt, itatót. Vásároljunk jó minőségű anyagból, lehetőleg rozsdamentes acél vagy kerámia tálkákat. Ezeket viszonylag könnyű tisztán tartani és a súlyuk miatt kisebb az esélye annak, hogy felborítja a macska.

Milyen játékokat vegyek a macskának?

Van legalább egy nagyon fontos dolog, ami a macskatartáshoz hozzátartozik. Ez a játék. Kivétel nélkül minden macska szeret játszani. Ez egy velük született fícsör, amit kihasználva sokkal közelebb kerülhetünk négylábú barátunkhoz, mint gondolnánk. Minden macska egyedi egyéniség. Nincs két egyforma cica. Azonban a macskáknak (legalább) egy közös tulajdonságuk van, ez pedig a kíváncsiság. 

jutalomfalatos játék macskának
Forrás: Zooplus.hu

Mindenféle új játék érdekelni fogja, nagyon tetszenek nekik a zsákmányállatokra hasonlító apró bizgentyűk, pálcáról lógó kisegerek, világítós labdák, de akár egy alufólia-golyó is hatalmas sikert arathat. Egy benti macska esetében nagyon-nagyon fontos a játék, hiszen ezzel fejleszthetjük kedvencünk intelligenciáját, odafigyelhetünk az optimális mennyiségű testmozgásra és stresszoldó hatása is van. A jutalomfalatos intelligenciajátékok a cicánk kreativitását brutálisan nagymértékben tudják támogatni. Rengeteg olyan játékot lehet kapni a boltokban, webshopokban, amikkel el tudják foglalni magukat a macskák, de az igazi, az mégis csak a közösen töltött játék. 

Mint már írtam, nagyon közel tud kerülni egymáshoz cica és gazdi a közös szórakozások alkalmával és elmélyíthetik a kapcsolatukat. Mi, a MiciCat Dolls tenyészetben a kiscicákkal rengeteget játszunk, mert ez a kulcsa a korai szocializációnak és annak, hogy az emberre ne megtűrt lényként tekintsen, hanem barátjaként kezelje.

Források: Royal Canin, Zooplus.hu, Haziallat.hu